کانتینر، به عنوان مهم‌ترین و اصلی‌ترین وسیله حمل و نقل، نقش بسزایی در جابه‌جایی کالاها از مبدا تا مقصد دارد. استفاده از کانتینر باعث افزایش سرعت حمل بار و کاهش هزینه‌های اضافی می‌شود. در دنیای امروز، کانتینر یکی از مهمترین ابزارها برای حمل و نقل در سطح داخلی و بین‌المللی است و بسیاری از شرکت‌ها برای جابه‌جایی کالاهای خود از کانتینرها بهره می‌برند.

کانتینرها به علت حجم عمده کالاهایی که روزانه با استفاده از حمل و نقل دریایی بین‌المللی ارسال می‌شوند، در تسهیل سازی این فرآیند بسیار ضروری هستند. آنها نقش بسزایی در صنعت حمل و نقل دریایی ایفا می‌کنند و باعث تحول در این صنعت شده‌اند. کالاها در فضای کانتینر ذخیره شده و در برابر صدمات و آسیب‌های احتمالی محافظت می‌شوند و از طریق سامانه کشتیرانی به مقاصد مورد نظر ارسال می‌شوند.

کانتینرها از لحاظ انواع و اشکال مختلفی موجود هستند و هر کدام برای نوع خاصی از کالا طراحی و ساخته شده‌اند. با استفاده از کانتینر، بار شما با سرعت و امنیت بیشتری به مقصد می‌رسد و اصالت فیزیکی آن حفظ می‌شود. به عنوان یکی از اجزای اصلی خودروهای حمل بار، کانتینر تأثیر قابل توجهی در ارسال کالاها به مقاصد مختلف دارد.

در این مقاله، با توضیح ترابرنت، به شما توضیح دادیم که کانتینر چیست و انواع مختلف آن و قیمت کانتینر را بررسی کردیم. کانتینر به عنوان یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین اجزای حمل و نقل، نقش بسزایی در صنعت جابه‌جایی کالاها ایفا می‌کند.

کانتینر چیست؟

در تعریفی ساده و روشن کانتینر مجموعه فضایی متشکل از اسکلت فلزی محکم و ایمن است که در اندازه‌های استاندارد جهانی تولید و عرضه می‌شود. از این نوع محفظه‌های بزرگ برای جابه‌جایی انواع کالا به نقاط مختلف دنیا استفاده می‌شود. از انواع کانتینر در پروسه حمل و نقل کالاها در مسیرهای ریلی مختلف همچون هوایی، زمینی و دریایی نیز استفاده می‌شود.

انواع کانتینر ها

تاریخچه کانتینر

امروزه حمل و نقل دریایی به وسیله کانتینر‌ها و انواع آن صورت می‌گیرد. کانتینر برای اولین بار در سال 1950 توسط فردی به نام مالکوم مکلین اختراع شده است. مالکوم مکلین در سال 1955 با مشارکت مهندسین Keith Tantlinger توانست نسخه پیشرفته امروزی کانتینر را طراحی و تولید کند.

این کانتینر از جنس فلز ضد زنگ بوده و به دلیل داشتن مقاومت و ضریب ایمنی بالا از به سرقت رفتن کالاها جلوگیری می‌‌کرد. همچنین طراحی و مهندسی سازه آن به گونه‌ای بود که فرایند تخلیه و بارگیری به میزان زیادی آسان‌تر شده بود.

مالکوم مکلین سرانجام توانست خطوط کشتیرانی مخصوص به خود رابه وسیله کانتینرها بنیان‌گذاری کرده و توانست تحول عظیمی را در صنعت کشتیرانی و همچنین حمل و نقل با سایر روش‌ها از جمله قطارهای باربری نیز به وجود آورد. بعد از سال 1957 نیز روند پیشرفت و توسعه کارایی انواع کانتینر در صنعت حمل و نقل به صورت روز افزون گسترش یافت.

مزایای استفاده از کانتینر در حمل و نقل کالاها

استفاده از کانتینر در حمل و نقل انواع کالاها با ابعاد مختلف مزیت‌های بسیاری دارد. یکی از شاخص‌ترین این مزیت‌ها افزایش ضریب ایمنی حمل و نقل است که منجر به کاهش و به حداقل رسیدن میزان خسارات وارده با کالاها می‌شود. کانتینرها همواره در برابر عواملی چون آتش‌سوزی و احتراق، سرقت و تغییرات دما بسیار مقاوم هستند

استاندارد حمل و نقل جهانی

کانتینر و انواع آن تنها محفظه‌ای است که برای حمل نقل به شکل استاندارد جهانی ISO می‌توان مورد استفاده قرار گیرد. از این نوع محفظه‌ها برای انواع حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی استفاده می‌شود. کانتینرها دارای یک واحد اندازه‌گیری منحصربه‌فرد در صنعت حمل و نقل هستند، چراکه هر کانتینر یک شماره شناسایی و کد اندازه منحصربه‌فرد دارد. همچنین کانتینرها از نظر ابعادی به چند دسته تقسیم می شوند که کانتینر 40 و 45 فوت از جمله آن ها هستند. ابعاد جهانی و استاندارد این کانتینرها کار حمل و نقل های بین المللی را بسیار آسان کرده است.

برخورداری از هزینه‌های بسیار کم

کانتینر و انواع آن به دلیل داشتن طراحی و مهندسی استاندارد در سطح جهانی همواره از هزینه‌های بسیار کمی در پروسه حمل و نقل برخوردار هستند. استفاده از این نوع سازه‌ها در حمل و نقل کالاها به صورت انبوه و حجم بالا بسیار باصرفه‌تر از حمل و نقل همان کالاها با استفاده از محفظه‌های معمولی و کوچک است.

سرعت حمل و نقل بالا

فرایند حمل و نقل با استفاده از کانتینر در زمان کمتری صورت می‌‌گیرد. به عبارتی مدت زمان برگشت از بنادر کشتی با استفاده از انواع کانتینر از مدت 3 هفته به حدود 24 ساعت کاهش یافته است. کشتی‌های کانتینری سرعت بیشتری نسبت به کشتی‌های باری معمولی دارند، به همین دلیل با وجود این نوع سازه‌ها زنجیره‌های حمل و نقل سریع‌تر از قبل شده است.

ضریب ایمنی بسیار بالا

یکی از موضوعات بسیار مهم در حمل و نقل کالاها مسئله امنیت است. محتویات کانتینر همواره برای حمل کنندگان آن‌ها پنهان بوده و در طول حمل و نقل به هیچ وجه باز نمی‌شوند، بلکه کانتینرها تنها در دو مرحله یعنی مبدا و مقصد باز می‌شوند. هدف از انجام این کار کاهش جرائم مربوط به سرقت است.

جابه جایی کانتینر ها

معایب کانتینر

کانتینر و انواع آن در کنار مزایای بسیار زیاد خود همواره دارای برخی معایب است. در طراحی کانتینرها برخی محدودیت‌ها همچون عدم تهویه مناسب در داخل سازه وجود دارند. به همین در بسیاری از موارد وجود این محدودیت‌ها موجب بروز اختلال در برنامه حمل و نقل کالاها می‌شود. یکی از بهترین راهکارها برای جبران خسارات احتمالی در اثر جابه‌جایی کالاها با انواع کانتینر بیمه کردن کالاها است.

انواع کانتینر

کانتینر از لحاظ ابعاد و اندازه در انواع مختلفی تولید و عرضه می‌شود. از اصلی ترین مدل های کانتینر بر اساس حجم می توان به کانتینر 20 فوت، کانتینر 40 فوت و 45 فوت اشاره کرد که هر یک از انواع کانتینرها بنا بر سایز و ابعاد خود کارایی متفاوتی دارند. در ادامه انواع مختلف کانتینر را به صورت کامل معرفی می‌کنیم.

نمونه ای از یک کانتینر

 کانتینر مخصوص بارهای عمومی (General Purpose Containers)

جنرال کانتینر یکی از پرکاربردترین انواع کانتینر است. از این نوع کانتینرها عمدتا برای بارهای معمولی استفاده می‌شود. در بسیاری از منابع علمی این نوع کانتینرها تحت عنوان کانتینر خشک شناخته می‌شوند.

شکل و فرم ظاهری این نوع کانتینرها دقیقا همان چیزی است که ما با شنیدن کانتینر تصویر آن را در ذهن خود مرور می‌کنیم. این نوع کانتینرها عموما در رسانه‌های جمعی در بنادر و کشتی‌ها دیده می‌شوند. این مدل از کانتینرها از استانداردهای بالایی برخوردار بوده و معمولا در اندازه‌های 10، 20 و 40 فوت به بازار عرضه می‌شوند.

در حقیقت از کانتینر جنرال غالبا در حمل و نقل کالاهای معمولی و خشک استفاده می‌شود. این نوع کانتینر در برابر شرایط مختلف آب و هوایی بسیار مقاوم است.

کانتینر فلت رک

کانتینر فلت رک (Flat Rack Containers)

این نوع کانتینر طراحی متفاوتی نسبت به سایر کانتینرها داشته و دیواره‌های آن نیز قابلیت تاشو و تخت شدن دارند. هدف از تاشو کردن دیواره‌های این نوع کانتینر بهینه‌سازی فضای اشغال شده به هنگام عدم استفاده از آن‌ها است. از کانتینر فلت رک در انتقال و جابه‌جایی انواع ماشین آلات بزرگ و سنگین، قرقره‌های بزرگ، تجهیزات و مصالح ساختمانی و… استفاده می‌شود.

کانتینر روباز

کانتینر روباز (Open Top Containers)

کانتینر روباز یکی از انواع کانتینر پرکاربرد است، این نوع کانتینر ظاهری شبیه به اتاقک‌های کامیون‌های باری داشته و فاقد سقف است. یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های کانتینر روباز امکان بارگیری از درب و سقف است. در حقیقت خرید کانتینر روباز امتیاز مثبتی است در مواقعی که فضای کافی برای انتقال محموله‌های از سمت درب به داخل این نوع کانتینرها نیست، از سقف آن‌ها برای انتقال و بارگیری استفاده می‌شود.

بدنه این کانتینر از جنس فولاد ضد زنگ بوده و بسیار مقاوم و مستحکم است. کانتینر رو باز به دلیل داشتن حلقه‌های متصل به ریل‌های جانبی بالا و پایین و همچنین ستون‌های گوشه محفظه موجب افزایش ضریب ایمنی کالا حین حمل و نقل می‌شود.

کانتینر دو در

کانتینر دو در (Double Door Containers)

این نوع کانتینرها اغلب با نام کانتینر تونلی شناخته می‌شوند. وجود دو درب مجاز در بخش انتهائی و ابتدایی آن باعث شده تا فرایند بارگیری و تخلیه آسان‌تر شود. کانتینر‌های دو در فضای بیشتری را برای کالاهایی مانند آهن و فولاد دارند. هر یک از درب‌های این کانتینر دارای مونتاژ قفل یکسان با قابلیت قفل دائمی هستند. کانتینر دو در یکی از پرکاربردترین انواع کانتینر است که در ابعاد 20 و 40 فوت تولید می‌شود.

کانتینر پهلو باز-پاسارگاد کانتینر-05-

کانتینر پهلو باز (Open Side Containers)

این نوع کانتینرها ساختاری مشابه کانتینرهای معمولی دارند. البته با این تفاوت که علاوه بر داشتن دو درب در دو سمت دارای یک جفت درب در ضلع جانبی هستند. به این نوع کانتینر اغلب بغل بازشو می گویند.

وجود درب‌های جانبی در کانتینر پهلو باز موجب افزایش سهولت استفاده از آن شده است. در حقیقت با استفاده از این نوع کانتینر فرایند بارگیری و تخلیه بار در مدت زمان کمتری نیز انجام می‌شود. این نوع از کانتینرها غالبا در ابعاد 20 و 40 فوت تولید و عرضه می‌شوند. خرید کانتینر بغل بازشو اغلب برای مواردی به کار گرفته می شود که محل بارگیری سقف کوتاهی دارد و امکان بارگیری از سقف ممکن نیست و یا جرثقیل برای قرار دادن بارها از سقف موجود نیست.

کانتینر یخچالی

کانتینر یخچال دار (Iso Reefer Containers)

یکی دیگر از انواع کانتینر پرکاربرد کانتینر یخچالی نام دارد. این نوع کانتینر اغلب برای حمل و نقل محموله‌هایی که به دما حساسیت دارند استفاده می‌شود.

برای نمونه در جابه‌جایی انواع محصولات خوراکی و غذایی به مسافت‌های طولانی از کانتینرهای یخچالی استفاده می‌شود تا از بروز مشکلاتی چون فساد مواد غذایی جلوگیری شود. این نوع کانتینرها به یک سیستم سرمایش و گرمایش پیشرفته مجهز بوده و معمولا بدنه آن‌ها از جنس فولاد ضد زنگ است.

ابعاد انواع کانتینر

نوع کانتینرطول (متر)عرض (متر)ارتفاع (متر)حجم (متر مکعب)
۲۰ فوت استاندارد۶.۰۵۲.۴۴۲.۵۹۳۳.۲۹
۴۰ فوت استاندارد۱۲.۱۹۲.۴۴۲.۵۹۶۷.۷۷
۴۰ فوت رو باز۱۲.۱۹۲.۴۴۲.۸۸۷۵.۹۱
۴۵ فوت استاندارد۱۳.۷۱۲.۴۴۲.۵۹۸۶.۰۴
۴۵ فوت رو باز۱۳.۷۱۲.۴۴۲.۸۸۹۴.۱۰
۲۰ فوت های‌کیوب۶.۰۵۲.۴۳۲.۵۹۳۳.۰۲
۴۰ فوت های‌کیوب۱۲.۲۹۲.۴۳۲.۶۹۶۸.۶۵
۴۵ فوت های‌کیوب۱۳.۷۴۲.۴۳۲.۶۹۷۷.۰۰

توجه داشته باشید که این ابعاد به صورت استاندارد است و ممکن است در برخی موارد خاص انواع دیگری از کانتینرها با ابعاد متفاوت نیز وجود داشته باشد.

مراحل ساخت کانتینر

در پروسه ساخت کانتینر و انواع آن معمولا از ورقه‌های فولادی استفاده می‌شود. هر یک از ورق‌های فولادی بعد از برش، فرم دهی و در نتیجه بر اساس نقشه مخصوص هر کانتینر به یکدیگر از طریق فرایند جوشکاری متصل می‌شوند. کف انواع کانتینر غالبا از جنس ورقه فولادی ضد زنگ بوده و سپس یک لایه کفی چوبی نیز روی آن قرار می‌گیرد.

در حالت کلی در ساخت کانتینرها از فلز ضد آب یا Cor-Ten استفاده می‌شود. بعد از برش خوردن و موج‌دار شدن ورقه‌ها، تیرهای فولادی قرار داده شده و سپس ورقه‌های فولادی از طریق فرایند جوشکاری به آن‌ها متصل می‌شوند.

بعد از انجام این مراحل کف و درب‌ها به منظور تکمیل سازه و مستحکم‌سازی آن نصب می‌شوند. در مرحله آخر که رنگ‌آمیزی کانتینر است معمولا از رنگ روغنی ضد زنگ استفاده می‌شود.

قیمت کانتینر دست دوم

یکی از بزرگترین مجموعه‌ها در ساخت و واردات کانتینر، پاسارگاد کانتینر است. این مجموعه علاوه بر ساخت و فروش کانتینرهای نو و دست دوم، خرید و فروش کانتینر دست دوم را نیز انجام می‌دهد. انواع کانتینرها بسته به جنس و اندازه کالاها، متفاوت هستند و هر کدام برای حمل نوع خاصی از کالا طراحی و ساخته می‌شوند.

خرید کانتینر

شرکت پاسارگاد کانتینر یکی از معتبرترین شرکت‌های تولید کننده انواع کانتینر در سطح کشور است. این شرکت همواره توانسته با تولید محصولات باکیفیت و در سطح استانداردهای جهانی در مرکز توجه بازار ایران و حتی بازار جهانی قرار گیرد. تمامی کانتینرهای تولید شده در پاسارگاد کانتینر با بهترین کیفیت و نازل‌ترین قیمت به فروش می‌رسند.

برای خرید کانتینر از شرکت پاسارگاد کانتینر کافی است تا با کارشناسان و مشاورین متخصص ما ارتباط برقرار کنید تا آن‌ها راهنمایی‌های لازم برای سفارشی‌سازی کانتینر و شرایط خرید را به شما ارائه دهند.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای